ACE Free Work de keuze is reuze

Gepubliceerd op 5 maart 2021 om 16:52

Bij het starten met ACE Free Work zetten we de mens aan de kant en mag de hond - als dat even kan - helemaal vrij de eigen keuzes maken. Dus zonder lijn, tuig, halsband of begeleider. Maar waarom doen we dat nu eigenlijk? Vaak zonder er erg in te hebben ,geven wij mensen al signalen af. Ziet de hond aan onze lichaamstaal of zelfs gezichtsuitdrukking wat wij van plan zijn. Daardoor kan de hond al op ons reageren in  plaats van de eigen voorkeuren binnen het Free Work te volgen. Wanneer wij mensen vanaf de kant onze hond observeren, gaan we ook patronen herkennen. Let er maar eens op wat jouw hond doet in het parcours.

-Hoe beweegt deze? Snel? Langzaam? of wisselend tempo?

-Hoeveel tijd doet je hond over deze wisselingen?

-Eet hij alle voertjes op één plek gelijk op? Of heeft hij daar geen tijd voor?

-Linksom? Rechtsom? Of eigenlijk wel beide kanten op?

-Van station naar station? Gestructureerd? Of kris kras door elkaar?

-Heeft je hond een voorkeur voor geur? Voor eten? Of maakt het niet uit?

-Bij gebruik van verschillende voertjes zit daar nog een voorkeur in?

-Neemt het dier de tijd om te eten?

-Loopt je hond over de ondergronden? Of juist niet? Of welke wel en welke niet?

-Welk station heeft de voorkeur?

-Welk station is minder interessant?

-Is een station goed op hoogte? Of moet het juist hoger of lager?

 

Al dit soort dingen - en nog veel meer - kun je zien in het Free Work parcours. Want ook over het lijf van je hond kun je heel veel te weten komen. In één van de volgende blogs gaan we het daar ook nog over hebben. Een tipje van de sluier zal ik vast oplichten: de meeste honden beginnen met enige snelheid aan het ACE Free Work. Langzaam maar zeker zie je ze rustiger worden. In die rust kun je vaak al meer van de bewegingspatronen gaan herkennen die jouw hond laat zien.

 

Probeer niet op alles ineens te zien. Want observeren moet je leren. Vaak werkt het goed om per keer op één specifiek iets te leren. Waar ga jij op letten?  looprichting, snelheid, welke voertjes of welke station favoriet is?

 

Nu zul je misschien denken: ‘wat heb ik aan al die informatie?’ Het antwoord hierop? Meer dan je waarschijnlijk nu kunt bedenken. Wat je ziet kan helpen bij het leggen van verbanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat de verschillende levensfasen je kunnen laten zien. Iedere fase heeft zijn eigen uitdagingen. De groeiende pup en puber. Waarbij deze laatste ook nog eens meespelende hormonen heeft. De volwassen (sport)hond. Hoe steekt deze mentaal en fysiek in elkaar? En dan die vertederende senioren? Hoeveel kleine veranderingen sluipen er ongemerkt bij hun wel niet in?

 

Zelf ontdek ik het ook iedere keer weer. Mijn ‘jonkies’ - want zo voelt het voor mij nog steeds - zijn inmiddels net acht en bijna negen. Daarbij zie ik zo stiekemweg toch steeds wat ‘senior-verschijnselen’ in hun bewegingspatronen. Van die kleine dingen die in het dagelijks leven niet altijd direct opvallen. Maar die als je erop let er wel degelijk zijn. Het ACE Free Work brengt ze vaak duidelijk naar voren. Kijk maar eens naar onderstaande video van mijn hond Lea. Zie jij welke looprichting Lea’s voorkeur heeft? En wat zou jij veranderen aan de stations?

 

Door veranderingen in jouw eigen te vinden, kun je deze veranderingen monitoren en waar nodig actie ondernemen. Start bij twijfel altijd met een bezoekje aan de dierenarts of andere veterinair therapeut.

 

Daarnaast kun je met kleine aanpassingen in huis of tijdens de wandelingen al best wat doen. Denk bijvoorbeeld eens aan een voerbak op de juiste hoogte met daarbij een antislipmat voor je hond om op te staan, een ander bed, aangepast spel. Dat soort aanpassingen kunnen al de nodige verandering geven. Ook kun je wanneer je hond aangelijnd altijd links van je loopt eens kijken of je dat af kunt wisselen met rechts lopen. Je kunt tijdens een dagelijkse wandeling - in een rustig tempo - ook eens een slalom tussen een rij bomen door doen om je dier uit nodigen het lijf eens anders te gebruiken. Of kijk onderweg eens naar verschillende ondergronden voor nieuwe ervaringen. Bedenk wel vooraf of de ondergrond fijn is voor de delicate hondenvoetjes. Dwing niets af, maar nodig uit.

 

Zo kun je voor iedere hond in elke leeftijdsgroep de observaties inzetten waar dat voor het individuele dier nodig is. Hoe meer je observeert, hoe meer je gaat zien. Het is net als lezen. Heb je het geleerd dan leer je het nooit meer af. Maar het maakt de keuze voor oplossingen voor dagelijks (on)gemak in elke levensfase alleen maar groter.

 

 

ACE Free Work geeft keuze aan het dier en daarmee de keuze aan de begeleider om oplossingen op maat te zoeken en te vinden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.