Voor het Dog Detectives Free Work zetten we binnen of buiten een parcours uit. Hierin wordt m.b.v. voer de hond uitgenodigd zelf keuzes te maken. Dit door het voer zo te plaatsen dat het dier niet over de eigen grenzen heengaat. Het parcours wordt hierdoor op eigen-wijze gevolgd. Het geeft de kans om de hond te observeren en daardoor beter te leren kennen. Want het dier is zonder onze menselijke  invloed vrij om binnen het parcours de eigen voorkeuren, bewegingspatronen en andere gedragingen te laten zien.

 

 

Nu is er ook de Dog Detectives Belevingstuin. Oftewel een semi permanente tuin, waarin het dier ook op eigen-wijze zijn of haar gang kan gaan.

 

Waarom een belevingstuin?

Een hond is een individu met eigen fysieke, mentale en emotionele behoeften. Door het stimuleren of juist kalmeren van de zintuigen wordt al voor een groot deel aan deze behoeften voldaan. In de Dog Detectives Snuffeltuin  krijgt jouw hond de mogelijkheid om op eigen-wijze aan deze behoefte te voldoen. Snuffelen, proeven, kijken, klimmen, voelen en horen. Dit alles in het eigen tempo van de hond.

 

De begeleider geniet mee. Want juist van het observeren van het zelf bezig zijn van jouw lieveling die lekker los de tuin ontdekt, geeft jou ook weer inzichten. Hoe beweegt het dier? Wat zijn de voorkeuren? Welke gedragingen zie je? Door als toeschouwer - of beter gezegd detective van jouw eigen dier - waar te nemen, kun je het jouw dier in het dagelijks leven nog beter naar de zin maken. Oftewel die keuzes geven die zowel jouw hond en jou als begeleider passen. Zo worden jullie nog meer een team.

 

In de snuffeltuin - zo wordt de belevingstuin ook wel genoemd, werken we bij voorkeur niet met voer, maar maken we gebruik van de geuren die daar van nature aanwezig zijn. De geurbeleving van een hond is eindeloos. Daar kunnen wij ons mensen niets bij voorstellen. Vaak is de hond hierna al helemaal voldaan.

 

De geluiden wisselen per dag. Of soms zelfs per moment. Een koe die loeit, kwakende eenden, een kip die kakelt, het hinniken van een paard een tractor die ronkt en andere landelijke geluiden maken onderdeel uit van het geheel. Hier horen trouwens ook stilte en zingende vogeltjes bij.

 

Een aantal snuffelobjecten, zijn gemaakt om door- of overheen te lopen. Dit stimuleert de tastzin. Hondenpoten hebben heel veel zenuwuiteinden. Het aanraken van verschillende oppervlakten kan bijvoorbeeld een timide hond zelfvertrouwen geven of een drukke hond kalmeren. Eigenlijk wel vergelijkbaar met wat er gebeurt bij snuffelen. Maar dan weer net even anders…

 

Geen gebruik van voer en toch stimuleren we de smaakzin? Door de begroeiing van de snuffeltuin, kan de hond wanneer deze daar behoefte aan heeft proeven van een keur van grassen, mossen en kruiden. Daarnaast is geur ook een onderdeel van smaak.

 

Veiligheid

Het hek van de ruim 400 m2 grote snuffeltuin is 120 cm hoog. Het hek is rondom zoveel als maar mogelijk is dichtgemaakt met gaas en winddoek. Het winddoek ontneemt gelijk ook het zicht naar de buurhond mocht deze toevallig ook buiten zijn. Ook is er aan die zijde nog zo’n 2,5 meter tussenruimte met de perceelgrens. De snuffelobjecten worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid. Het gebruik van de tuin is echter op eigen risico. Is jouw hond een uitbreker? Overleg dan op voorhand of deze tuin voor jouw dier geschikt is.

 

Afspraak maken

Afspraken voor gebruik van de snuffeltuin zijn individueel. In overleg is het eventueel wel mogelijk om met eigen hondenvriendjes - die gewend zijn om rustig samen te snuffelen- een combi-afspraak te maken. Contact opnemen kan via: dogdetectivesfreework@gmail.com of het contactformulier op deze website. De belevingstuin bevindt zich in de Gemeente Tiel en is op afspraak geopend van maandag t/m vrijdag.

 

Kosten

Per bezoek wordt een bijdrage van € 12,50 gevraagd. Deze bijdrage wordt  gebruikt voor eventueel benodigd onderhoud, ‘nieuwe’ snuffelobjecten en last but not least goede dierendoelen. Zodat we - naast het laten genieten van honden van buitenaf  in de snuffeltuin - nog meer dieren kunnen helpen.

 

Milieu

De Dog Detectives Belevingstuin is zoveel als mogelijk gemaakt van hergebruikt materiaal. Voordeel hiervan is ook dat er meer geld van de vrijwillige bijdragen nar de goede dierendoelen kan.

 

Hygiëne

Een tuin is gewoonlijk buiten. Zo ook deze snuffeltuin. Veel honden markeren, dat mag. Dat doen ze buiten op straat ook. Het is een onderdeel van de onderlinge communicatie. Dit verstoren zou o.a. het gevoel van vrijheid verstoren. Ook kan het gebeuren dat een hond een hoopje doet. Geen punt! Maar wel wordt van de begeleider verwacht dat deze dat even opruimt. De prullenbak staat vlakbij. Heb je geen zakjes bij je? Vraag gerust om een schep.

 

Hulp bij ongewenst gedrag

Bepaald gedrag van honden kan door eigenaren als ongewenst worden ervaren. Echter… voor het dier kan het een schreeuw om hulp zijn. Of het nu gaat om trekken aan de lijn, overmatig geblaf, uitvallen naar andere honden, of… vul zelf maar in. Dan bestaat de mogelijkheid om een betaald begeleidingstraject erbij te boeken. Hierbij wordt gekeken naar het dier als geheel. Fysiek, mentaal en emotioneel kan vanuit diverse hoeken worden bekeken. Denk hierbij aan: training, voeding, Bach bloesems, aromatherapie, Quantum-Touch, Animal Centred Education en Tellington TTouch. Niet de therapiesoort maar het dier staat hierbij centraal. En… het is altijd maatwerk.

5% van de opbrengst gaat ook weer rechtstreeks naar het goede doelen potje.

 

https://www.EllenAngelino.nl

 

De Dog Detectives Snuffeltuin is vriend van: http://snuffeltuinen.jimdofree.com