Dog Detectives SnuffelNieuws:

Voor het Dog Detectives Free Work zetten we binnen of buiten een parcours uit. Hierin wordt m.b.v. voer de hond uitgenodigd zelf keuzes te maken. Dit door het voer zo te plaatsen dat het dier niet over de eigen grenzen heengaat. Het parcours wordt hierdoor op eigen-wijze gevolgd. Het geeft de kans om de hond te observeren en daardoor beter te leren kennen. Want het dier is zonder onze menselijke  invloed vrij om binnen het parcours de eigen voorkeuren, bewegingspatronen en andere gedragingen te laten zien.

Lees meer »

ACE Free Work de hond heeft altijd gelijk

“Question everything but never question the dog” is een belangrijke uitspraak van Sarah Fisher. Deze quote is goed beschouwd één van de peilers van Animal Centred Education. Want de hond heeft altijd gelijk. Anders gezegd er is altijd een reden voor getoond gedrag.

Lees meer »

ACE Free Work vlieg er eens uit

Vliegt jouw hond wel eens uit de bocht op een gladde vloer? De mijne deden dat wel. Graag had ik antislip aangebracht op onze tegelvloer. Maar door ons hondje Peppertje kon dat niet. Want die deed alleen aan harde vloeren. Vreemde ondergronden daar liep hij beslist niet overheen. Gezien zijn fikse rugzak door een verkeerde start van zijn leven bij o.a. een broodfokker kon ik dat niet zo 123 veranderen. Maar het was me een doorn in het oog. Want met regelmaat zag ik glijpartijen in de woonkamer en keuken. En glijden - dat is bewezen - geeft o.a. microtrauma aan de gewrichten. (Bron: Canine Arthritic Management)

Lees meer »

ACE Free Work slaapverwekkend?

We weten allemaal hoe we onszelf voelen na één of meerdere nachten zonder goede slaap en dat is brak! Watten in ons hoofd, kleine kwaaltjes voelen erger aan dan normaal, ons lijf werkt minder mee, ons leervermogen wordt minder en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tanken we dan weer bij, dan verdwijnen de aan slaap gerelateerde kwaaltjes over het algemeen weer als sneeuw voor de zon.

Lees meer »

ACE Free Work in de praktijk van alle dag

Leren kijken met andere ogen. Wat laat het dier zien? Niet alleen qua gedrag, maar ook in bewegingspatronen en reacties van het zenuwstelsel. Want alles is aan elkaar gekoppeld en spanning in het lijf geeft spanning in gedrag. Die spanning kan zich op diverse manieren uiten. Denk hierbij aan trekken aan de lijn, overmatig blaffen, opspringen, uitvallen naar andere honden, moeite hebben met aanraken of juist helemaal niets durven. Angstig in een hoekje zitten en het liefst daar blijven. Misschien zelfs wel niet echt naar buiten durven. En wat te denken van niet durven eten?

Lees meer »

ACE Free Work knallend het voorjaar in

Het is een vrijdagavond begin april we zitten rustig op de bank ik volg een live webinar van Sarah Fisher. Ja klopt de Sarah die ACE heeft ontwikkeld. Ineens kom ik van schrik los van de bank. De honden vliegen door het huis en zelfs mijn man kijkt enigszins verschrikt om zich heen. Op de donkere avondhemel staan de flitsen er gekleurd op en het vuurwerkgedonder is oorverdovend.

Lees meer »

ACE Free Work een (vr)eetfestijn voor de hond?

Een reactie die ik vaak krijg van klanten is: kan het ook met minder voer? En ja ik moet toegeven. Bij een 1e kennismaking met ACE Free Work wordt er met verschillende soorten voer gewerkt. Dan lijkt het al snel heel veel. Dit kan van belang zijn omdat het ACE Free Work niet alleen een leuke bezigheid is voor de hond, maar het zeker ook als gedragsondersteuning kan worden ingezet. Of als je opzoek bent naar de voorkeuren van je eigen hond.

Lees meer »

ACE Free Work ik zie ik zie wat jij niet ziet

Herken je dat? Dat je zelf of juist iemand anders iets ziet bij jouw hond, dat je nog niet eerder was opgevallen. Was het er niet eerder? Of heb je het over het hoofd gezien? Ook kan het zijn dat je iets invult dat er altijd al was, maar nu door omstandigheden net even anders is. Het Free Work helpt je opnieuw te kijken naar je eigen dier.

Lees meer »

ACE Free Work de keuze is reuze

Bij het starten met ACE Free Work zetten we de mens aan de kant en mag de hond - als dat even kan - helemaal vrij de eigen keuzes maken. Dus zonder lijn, tuig, halsband of begeleider. Maar waarom doen we dat nu eigenlijk? Vaak zonder er erg in te hebben ,geven wij mensen al signalen af. Ziet de hond aan onze lichaamstaal of zelfs gezichtsuitdrukking wat wij van plan zijn. Daardoor kan de hond al op ons reageren in  plaats van de eigen voorkeuren binnen het Free Work te volgen. Wanneer wij mensen vanaf de kant onze hond observeren, gaan we ook patronen herkennen. Let er maar eens op wat jouw hond doet in het parcours.

Lees meer »

ACE Free Work weet jij al wat dat is?

Begin 2018 ging ik weer eens naar Tilley Farm in Engeland. Deze keer voor een workshop Dog Detectives Free Work. Het was de 1e keer dat deze workshop werd gegeven en het was voor mij een eye opener! In oktober 2017 had ik - achteraf bekeken - al een voorproefje gezien tijdens een workshop van Sarah Fisher en Chirag Patel. Want ook hier liet Sarah honden in vrijheid hun ding doen. Precies dat stukje bleek het startpunt te zijn van ACE Free Work. Ik was al jaren bezig met TTouch en Hersenwerk, maar wat ik hier zag gebeuren met honden die vrij en op eigen-wijze een laagdrempelig parcours mochten volgen dat was iets waar ik meer van wilde weten.

Lees meer »