Een reactie die ik vaak krijg van klanten is: kan het ook met minder voer? En ja ik moet toegeven. Bij een 1e kennismaking met ACE Free Work wordt er met verschillende soorten voer gewerkt. Dan lijkt het al snel heel veel. Dit kan van belang zijn omdat het ACE Free Work niet alleen een leuke bezigheid is voor de hond, maar het zeker ook als gedragsondersteuning kan worden ingezet. Of als je opzoek bent naar de voorkeuren van je eigen hond.
Afhankelijk van wat de hond laat zien bouwen we het voer ook weer af en wordt het meer en meer maatwerk. Dat maatwerk wordt onder andere toegepast met behulp van diverse technieken en spelletjes waarbij de hond keuzes krijgt. Het mooie daarvan is dat de hond het niet fout kan doen.
Het werken met diverse soorten voer en de wijze van aanbieden hebben verschillende functies. Een paar voorbeelden:
-een likmatje met wat zachtvoer geeft een uitnodiging om te likken
-een wat groter stuk gedroogde long is een verzoek tot kauwen
-kleine voertjes tussen de verschillende stations
-voertjes op de stations
Voertjes tussen de stations zorgen ervoor dat een hond ook de keuze heeft om niet naar een station te gaan, wanneer de hond redenen heeft om dat niet te doen. Likken kan bijvoorbeeld kalmerend werken. Een groter voertje, dat achterin de bek gekraakt wordt kost meer tijd. Heeft de hond (al) de rust om dit te doen?
Mijn eigen hondje Pepper had een flinke rugzak toen hij bij ons kwam wonen. Beetje bij beetje maken we die rugzak leger en leger. Toeval of niet? Maar in 2017 toen Pepper bij ons kwam, zette Henry zijn 1e voetstappen op Tilley Farm bij Sarah Fisher. En zoals al eerder in een blog vermeld zijn Sarah en Henry de founders van ACE Free Work. In oktober van datzelfde jaar maakte ik op Tilley Farm kennis met de 1e beginselen van het Free Work. Het Free Work had toen nog geen naam en ACE bestond nog niet. Maar het idee begon zijn 1e vorm te krijgen en Pepper en ik haakten aan!
Pepper was bang voor andere ondergronden, dan harde vloeren. Met behulp van puzzel- en snuffelmatten in het Free Work is hij daar langzaam overheen gegroeid. Niet omdat ik hem daartoe overhaalde. Maar door voertjes tussen de matten te strooien en in en vanuit zijn veilige hoek te werken. En de voertjes die hij niet durfde te pakken? Die kreeg hij na verloop van tijd gewoon van mij op de grond. Want het is een uitnodiging, maar geen lokmiddel.
Terug naar de voertjes of eigenlijk wat kun je naast voer nog meer inzetten? Want naast eten is geur ook een mooie toevoeging.
Denk eens aan verschillende materialen met diverse geuren. Want ieder materiaal vertelt zijn eigen verhaal aan de zintuigen van de hond. Sarah startte zo’n 20 jaar geleden met het werken met verschillende ondergronden. Deze zette zij in 1e instantie in bij asielhonden die moeite hadden met aanrakingen. Zelfs de zacht bewuste aanrakingen uit de Tellington TTouch waren vaak al teveel voor deze dieren. Hierdoor wordt het zenuwstelsel via de zintuigen positief gestimuleerd.
Ook heeft ieder materiaal weer een eigen geur. Of je kunt een geur toevoegen. Zelf werk ik ook regelmatig met paarden in een bosrijke omgeving. De ondergronden die ik daar gebruik, zet ik later weer in binnen het ACE Free Work.
Heb je een kartonnen doos die je inzet als station in het Free Work? Bedenk dan eens welke weg deze doos heeft afgelegd voor deze bij jou in het Free Work dienst gaat doen. De bijbehorende geuren komen met de doos mee...
Toen mijn hondje Pepper nog bijna niet naar buiten durfde, haalde ik regelmatig buiten naar binnen. Bladeren, planten, bloemen gingen mee in het Free Work zijn veilige omgeving in. Zo kon hij toch zijn wereld vergroten.
Zo zie je dat naast voer ook de andere onderdelen van belang zijn voor je hond binnen het ACE Free Work. Het is maatwerk. Hoe meer jij observeert, hoe beter je maatwerk kunt leveren voor jouw lieveling.
Zet jij ook weer een volgende stap in het vinden van de voorkeuren van jouw hond?
Ellen Angelino ~ ACE Associate Tutor
Reactie plaatsen
Reacties