ACE Free Work knallend het voorjaar in

Gepubliceerd op 3 april 2021 om 17:08

Het is een vrijdagavond begin april we zitten rustig op de bank ik volg een live webinar van Sarah Fisher. Ja klopt de Sarah die ACE heeft ontwikkeld. Ineens kom ik van schrik los van de bank. De honden vliegen door het huis en zelfs mijn man kijkt enigszins verschrikt om zich heen. Op de donkere avondhemel staan de flitsen er gekleurd op en het vuurwerkgedonder is oorverdovend.

 

 

Snel gaat mijn man checken of de paarden rustig zijn. Zelf ben ik blij dat er altijd snuffelmatten voor het grijpen liggen. Mijn hart weer uit mijn keel naar beneden duwend leg ik ze uit op de grond. De honden tonen gelijk interesse. Ik verdeel er wat voertjes op en tussen. Dit zijn de voertjes die mijn honden graag lusten, maar geen ruzie over maken. Het lukt ze zijn afgeleid.

 

Dat geeft mij de rust om snel wat kluifjes te pakken. Nu ja kluifjes... die gedroogde runderoren zijn best groot. Ik verdeel de oren en de honden over de keuken en de woonkamer. Plaats daarna een traphekje tussen de kamer en keuken, terwijl het vuurwerk nog heel even doorgaat. Er wordt fanatiek geknaagd. Het lijkt wel of de frustratie van het heftige schrikken wordt ‘weggeknaagd’. Het vuurwerk stopt net zo plotseling als het begon en de rust keert terug.

 

 

Doordat ik regelmatig ACE Free Work doe met de honden. Dat is altijd één op één. Weet ik wat voor ieder afzonderlijk favoriet is. Voor ieder geldt dat hier de snuffelmatten onder vallen. Op dezelfde manier heb ik ontdekt welke voertjes lekker zijn, maar niet het meest favoriet. Hier maken ze geen ruzie om. Het leidt ze wel af. Ook weet ik dat ze van samen zoeken NIET altijd rustiger worden.

 

 

Het knagen op een kluif zorgt ervoor dat er rustgevende neurotransmitters vrijkomen in het lijf. Ook is het leuk en lekker zo’n traktatie. Het kan zelfs een positieve associatie met knallen geven. Maar zover zijn we hier nog niet.

 

Na dit alles kon ik mijn webinar vervolgen en gelijk deze praktijk uit het dagelijks leven - niet dat we hier dagelijks vuurwerk hebben - delen met de andere deelnemers.

 

Tot slot nog een tip voor als jouw hond ook bang is van vuurwerk. Om heel eerlijk te zijn, hoop ik dat we er vanaf zijn. Maar ik ben bang dat we ook dit jaar nog te maken krijgen met het nodige geknal rondom Oud & Nieuw. Ga dus ook opzoek naar waar jij jouw lieveling mee kan helpen. Het is maatwerk en het kost tijd. Met ACE Free Work kan ik je stap voor stap hierbij ondersteunen. Meer weten? Vraag gerust!

 

Ellen Angelino ~ ACE Associate Tutor

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.