ACE Free Work in de praktijk van alle dag

Gepubliceerd op 17 april 2021 om 17:07

Leren kijken met andere ogen. Wat laat het dier zien? Niet alleen qua gedrag, maar ook in bewegingspatronen en reacties van het zenuwstelsel. Want alles is aan elkaar gekoppeld en spanning in het lijf geeft spanning in gedrag. Die spanning kan zich op diverse manieren uiten. Denk hierbij aan trekken aan de lijn, overmatig blaffen, opspringen, uitvallen naar andere honden, moeite hebben met aanraken of juist helemaal niets durven. Angstig in een hoekje zitten en het liefst daar blijven. Misschien zelfs wel niet echt naar buiten durven. En wat te denken van niet durven eten?

 

 

Zo’n hondje dat niets durfde was Peppertje. Ik schrijf was. Want inmiddels is hij meegegroeid met ACE (Animal Centred Education). Pepper is een rescue hondje uit de broodfok. Lang verhaal kort: samen met nog een hond op straat gevonden en naar het asiel gebracht. Via via werd duidelijk waar hij zijn oorsprong vond en dat hij ongeveer een jaar oud moest zijn. In het asiel deed hij niet anders dan angstig in een hoekje zitten. Hij werd mijn 1e opvanghond en voorlopig ook de laatste want hij mag hier blijven wonen.

 

In de woonkamer kreeg hij zijn eigen ruimte met als extra nog een aparte schuilhoek. Van daaruit kon hij alles bekijken en na verloop van tijd leefde hij daar zijn leven en mochten wij bij hem op bezoek om de catering te verzorgen. Verder had hij een vaste route naar de tuin, daar deed hij zijn behoefte en dan snel weer naar binnen. Eten was lastig. Vooral uit een bakje. We zijn gestart met kattenbrokjes die we op zijn deken in zijn meest veilige hoekje strooiden. Inmiddels eet hij vooral vers vlees in alle soorten en maten. Ook is hij dol op groente- en fruithapjes. Het verse vlees leerde hij eten vanaf een vork. Een bakje op de grond was te eng. Zijn waterbak boden we meerdere keren vanuit de hand aan. Aanraken was een no go. Maar snuffelmatten werden populair. Die snuffelmatten hebben een grote rol gespeeld in zijn ontwikkeling. Hoe? Daarin ga ik jullie de komende tijd met regelmaat in meenemen. Een soort van feuilleton van hoe het ACE Free Work Pepper heeft geholpen om zijn wereld te vergroten. Verderop in deze blog deel ik wel alvast een praktische toepassing. Eerst weer even terug in de tijd.

 

Pepper deed al mee met het ACE Free Work nog voordat het die naam kreeg. Toeval of niet? Kort nadat Pepper in 2017 bij ons in huis kwam, zette Henry - de hond die de aanleiding was tot het ontwikkelen van ACE Free Work - zijn 1e stappen bij Sarah Fisher op Tilley Farm. Precies in de week dat ik daar ook was om te assisteren bij de opleiding tot TTouch Practitioner. Regelmatig kregen we dan ook updates hoe het ging met de te enthousiaste Henry. Oftewel Pepper z’n tegenpool.

 

Toen ik in oktober terug kwam op Tilley Farm zag ik de 1e beginselen van het Free Work. Hoe het maken eigen keuzes ingezet werd bij de getraumatiseerde herdershond genaamd Dan. Geïnspireerd keek ik toe wat het voor hem deed. Hoe Dan kleine stapjes zette naar meer vertrouwen in de mens.

 

Terug naar Pepper en zijn snuffelmatten. Want als hij keuzes kan maken, zijn die meestal zijn 1e keuze. Handig om te weten. Want als we hier thuis dan een keer een meer stressvolle situatie hebben, kan ik deze matten als keuze aanbieden om - als hij daar op dat moment toe in staat is - weer rustig te worden of te blijven.

 

Het zijn zachte snuffelmatten, zonder rubbermat in de bodem. Want harde materialen kan Pepper nog steeds niet echt waarderen. Ook dat is handig om mee te nemen uit je observaties, zodat je wanneer het nodig is de juiste keuze aan kunt bieden. Aangepast aan de situatie. Zoals afgelopen week toen het hier in huis druk was met twee timmermannen, die een dakraam kwamen vervangen. Dan komen de favoriete snuffelmatten uit de kast. Want een keuze uit harde materialen, kan er dan eventueel voor zorgen dat de stress hoger wordt. Dat kan dan zelfs tegenwerken. Hieruit blijkt maar weer dat het ACE Free Work naast leuk ook zeer nuttig en praktisch is. Want Pepper ging heerlijk op zoek naar lekkers en vergat bijna dat er boven in huis vreemde mannen bezig waren.

 

Ellen Angelino ~ ACE Associate Tutor

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.