ACE Free Work slaapverwekkend?

Gepubliceerd op 25 april 2021 om 13:36

We weten allemaal hoe we onszelf voelen na één of meerdere nachten zonder goede slaap en dat is brak! Watten in ons hoofd, kleine kwaaltjes voelen erger aan dan normaal, ons lijf werkt minder mee, ons leervermogen wordt minder en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tanken we dan weer bij, dan verdwijnen de aan slaap gerelateerde kwaaltjes over het algemeen weer als sneeuw voor de zon.

 

 

Waar wij gemiddeld genomen zo’n 7 à 8 uur per nacht bij voorkeur aan één stuk door slapen, geldt dat onze honden wel zo’n 12 tot 14 uur slaap nodig hebben om lekker te kunnen functioneren. Dit slapen gaat bij honden trouwens niet aan één stuk, maar wordt in delen over 24 uur verdeeld. Dat noemen ze ook wel polyfasisch. Gelukkig maken ze meer uren dan wij doen en pakken ze al een deel hiervan gelijk met ons mee. Dan zijn die uurtjes vast binnen. De rest kunnen ze dan over de dag verdelen. Het geeft ze gelijk de kans om wat ze mee maken te verwerken. Dat is een belangrijk onderdeel van goede slaap.

 

Wat heeft dat nu met Animal Centred Education en het bijbehorende Free Work te maken zul je nu misschien wel denken? Daar zijn verschillende redenen voor. Ik zal er een aantal benoemen:

 

-snuffelen kalmeert en als je kalm bent, dan slaap je beter.

-die kalmte houden we met andere technieken vast. Zodat jij en je hond leren om dit ook in het dagelijks leven toe te passen. Dit gaat stap voor stap.

-door het gebruik van verschillende soorten voertjes wordt je hond uitgenodigd om op verschillende manieren te likken en te kauwen. Hierdoor komen er allerlei neurotransmitters vrij die ook weer kalm gedrag kunnen ondersteunen.

-door het parcours op maat van jouw dier op te bouwen, gaat het zijn lijf waar nodig anders gebruiken. Dit kan ondersteunend werken bij kleine ongemakken.

 

Kortom je hond komt letterlijk lekkerder in z’n (of haar) vel te zitten en zeker voor goede slaap is dat een win-win. In de ACE workshops en privé lessen die ik geef bouw ik altijd een rustmoment in voor de hond. Heb jij die ook nodig? Dan krijg jij die kans ook! Even samen wandelen of een hazenslaapje in de auto kan verfrissend werken. Daarna is er vaak weer ruimte om nog even terug het parcours in te gaan om te bevestigen waar we mee bezig waren of een nieuwe stap te zetten.

 

Nog even terug naar die goede slaap waar ik deze blog mee begon. Wat heeft een hond nodig? Het antwoord daarop is kort: keuze! Keuze tussen hoog of laag, warm of wat frisser, alleen of juist sociaal. Veel honden zijn sociale slapers. Met elkaar sta je sterker. Hoog liggen is ook vaak favoriet. Dan heb je meer overzicht en dat kan een gevoel van meer veiligheid geven. Veiligheid is dan ook een belangrijk aspect voor goede slaap. Wist je trouwens dat honden als ze tijdens hun slaap van plek wisselen vaak een soort van slaapwandelen? Misschien herken je het wel. Je hond slaapt, staat op, jij zegt wat maar het dier reageert niet en slaapt elders verder. Ik zie het hier met regelmaat gebeuren. Ik vind dat iedere keer weer bijzonder om te zien. Door verschillende slaapplaatsen te hebben kan de hond ook kiezen voor een rustige of misschien toch net wat drukker wanneer hij wel behoefte heeft aan (menselijk) gezelschap. Voor de oh zo belangrijke REM-slaap - je weet wel wanneer ze bewegen, blaffen en grommen etc. - is het van belang dat je hond zich helemaal uit kan strekken als dat nodig is. Over goede slaap is nog veel meer te vertellen, maar voor nu laat ik het hierbij.

 

Het spreekwoord geen slapende honden wakker maken is er dan ook niet voor niets. Want naast alle lichamelijke processen wordt er ook geestelijk het nodige verwerkt.

 

Ellen Angelino ~ ACE Associate Tutor


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.