ACE Free Work vlieg er eens uit

Gepubliceerd op 5 mei 2021 om 15:30

Vliegt jouw hond wel eens uit de bocht op een gladde vloer? De mijne deden dat wel. Graag had ik antislip aangebracht op onze tegelvloer. Maar door ons hondje Peppertje kon dat niet. Want die deed alleen aan harde vloeren. Vreemde ondergronden daar liep hij beslist niet overheen. Gezien zijn fikse rugzak door een verkeerde start van zijn leven bij o.a. een broodfokker kon ik dat niet zo 123 veranderen. Maar het was me een doorn in het oog. Want met regelmaat zag ik glijpartijen in de woonkamer en keuken. En glijden - dat is bewezen - geeft o.a. microtrauma aan de gewrichten. (Bron: Canine Arthritic Management)


Door Sarah Fisher - de grondlegster van ACE Free Work - leerde ik Canine Arthritis Management kennen. Een non profit organisatie - met de Engelse dierenarts Hannah Capon als initiatiefnemer - deze organisatie heeft als doelstelling om artritis en artrose gerelateerde aandoeningen bij honden te voorkomen of goed te managen. Zodat ze zo comfortabel als maar mogelijk is hun leven kunnen vervolgen. Eén van de CAM slogans is dan ook: #yourdogmoreyears

 

Denk bij dit management onder andere aan:

-gewicht

-medicatie

-supplementen

-hulpmiddelen

-trappen en treetjes

-antislip vloeren

 

Inmiddels heb ik de cursus tot CAM Advocate met goed gevolg afgelegd. Met deze kennis ben ik in staat om waar nodig dit onderwerp mee te nemen in de lessen en workshops die ik geef. En daarnaast om een goede sparringpartner te zijn voor dierenartsen of andere veterinair professionals. Pepper heeft in de tussentijd met behulp van ACE Free Work geleerd dat hij er veilig voor kan kiezen om over een andere ondergrond dan de hem zo bekende vloer te lopen. Een volgende keer vertel ik meer over dit proces.

 

Eindelijk konden we dan ook onze saaie, maar vooral ook naar mijn zin veel te gladde tegelvloer voor een deel bekleden met tapijttegels. Ik heb ervoor gekozen om op de plekken waar de honden veel zijn - daar waar we spelletjes doen en in de vaste looproutes - tapijttegels aan te brengen. Dat is praktisch en het scheelt in de kosten, omdat we niet de hele vloer hoeven te doen. Ideaal! Want de glijpartijen die ik regelmatig zag zie ik nu zo goed als niet meer.

 

Zoals je weet gebruiken we ACE Free Work vooral ook om onze trouwe viervoeters goed te kunnen observeren. Ze nog beter te leren kennen. Op die manier kunnen de kleine en grotere veranderingen die we zien in gedrag, houding en beweging ons ondersteunen in het management van iedere leeftijdsfase. Want we zijn uiteindelijk allemaal de manager van onze eigen hond(en). Wat die leeftijdsfases met elkaar gemeen hebben is dat je abrupte bewegingen - zoals bijvoorbeeld remmen en/of doorglijden - zoveel als mogelijk wilt voorkomen. Want op die manier kan het leed dat artrose vaak beperkt of voorkomen worden. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de honden van 8 jaar of ouder een vorm van artrose of artritis heeft. Maar ook is gebleken dat dit vaak al op jonge leeftijd zijn oorsprong vindt. Meer info hierover kun je terugvinden op: www.caninearthritis.co.uk of www.FaceBook.com/CAMarthritis 

 

Doe jij ook mee met een rondje door eigen huis en tuin om te kijken waar jij jouw lieveling mee kunt ondersteunen? Een 1e stap kan zijn om zodra je ACE Free Work, een hersenspelletje of een andere bezigheid doet met jouw hond je als eerste zorgt dat er een fijne stroeve ondergrond is voor alle vier de pootjes. Want iedere hond verdient een fijn en soepel leven.

 

Ellen Angelino ~ ACE Associate Tutor

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.